Recenze: První konec

středa 1. února 2017

Ahoj!
Vítejte u naší společné recenze na První konec od Lauren James. Je to taková naše premiéra. První naše společná recenze. A taky první knížka, kterou máme z knihkupectví MK Knihy na spolupráci. Takže tím děkujeme paní majitelce a vřele doporučujeme naším čtenářům.


Autor: Lauren James

Série: První konec

Rok vydání originálu: 2015

Rok vydání v Česku: 2016

Nakladatelství: CooBoo

Počet stran: 368


Něco o MK knihkupectví

Nachází se v Havířově v obchodním domě Elán. My osobně máme toto knihkupectví velmi rády, jelikož každý čtvrtek mají 15% slevu na vše, což se určitě vyplatí. Facebook: MK Knihy

Děj
Osudem Katherine a Matthewa je rodit se století za stoletím. Pokaždé se do sebe beznadějně zamilují, ale bohužel vždy jeden z nich zemře. Ale co když ten další konec bude jiný? 

Knihu autorka rozdělila do dá se říct, čtyřech časových pásem. První se nalézá v období obléhání Carlise v Anglii roku 1745. V tomto čase je Katherine vznešeného rodu a Matthew podkoní. Druhá se nachází v roce 1854 z části na lodi a následně z větší části na Krymu v Ukrajině. Zde se Katherine vydává za Kitta, kluka jenž je pravou rukou novináře Matthewa Gallowaye, který jako první míří na frontu, aby psal články do zpravodajského deníku The Times. V dalším pásmu si moc nepočtete, jelikož jej hlavně tvoří různé útržky z novin, zprávy, vzkazy. Nicméně se to odehrává v roce 2019. Katy a Matt jsou laboratorní vědci a manželé. No a poslední, dejme tomu zlomová část, se odehrává v roce 2039 na kampusu Nottighamské Univerzity v Anglii. Katy a Matt tam studují. Právě v tuto dobu se jim vracejí vzpomínky z předchozích let. Déjá vú. 

Pokud by jste se v tom ztráceli, pomůže vám časová osa nahoře na stránkách. Nad každou změnou v čase autorka napsala velkým, tučným písmem místo a rok. Vše nádherně doplňují všemožné mapky, vzkazy, emaily, dopisy, snímky obrazovek počítače atd. Toto dělá První konec Prvním koncem. A aby toho nebylo málo, můžete si všimnou vzkazů, které asi psal počítač. Kdo ví. 

Telegram a dopis.

Místo a rok.

Vzkaz počítače.

Mapka.
Časová osa.

Obálka

Takovou obálku jsem ještě neviděla. Před přečtením knihy jsem si myslela, že to jsou různé hřbety knih. Omyl. Různé pruhy představují různé časové pásma. No prostě bomba. Kniha vás zaujme právě touto obálkou a následně pak těmi obrázky. 

Můj názor- Klaudi:
Já naprosto miluju, když se v knize nachází právě takové mapky, vzkazy atd. Děj byl neskutečně originální. Na to, že je to autorčina prvotina, klobouk dolů. Knize nechybí důvtip, zábava, ale i smutek a ztráta. Zažijete opravdu i to co by vás v životě nenapadlo. Nejvíce jsem si oblíbila Katy z roku 2019, tak vtipného a sympatického člověka bych chtěla doopravdy znát. S naprostou jistotou můžu říci, že kniha předčila moje očekávání. 

Můj názor- Kárka:
Tahle knížka mě neuvěřitelně zaujala i pobavila. Je to úžasná knížka, ale je u ní třeba trochu přemýšlet, aby jste si dali informace dohromady. Katherine a Matthewa jsem si strašně oblíbila. Z těch tří světů, ve kterých se děj odehrával, aby si asi vybrala ten v roce 2039. Tuhle část knihy jsem měla asi nejradši.


5 věcí, které byste měli vědět o knize:

  1. Děj se odehrává ve čtyřech časových pásmech.

  2. Kniha pojednává o Katherine a Matthewovi.

  3. Autorka ji napsala jako svou prvotinu.

  4. Odehrává se v Carlislu, Notthingamu a na frontě většinou na lodi, později na Krymu.

  5. V jednom z časových pásem se Katherine vydává za kluka.


Pár slov o autorce
Lauren se narodila v roce 1992. Je anglický autor young adult knížek. Začala psát během středoškolských let při hodinách angličtiny, protože nemohla přestat myslet na páry, které se tragicky zamilovaly v celé historii. Prodala práva k románu, když jí bylo 21, zatímco byla stále na vysoké škole.
Série První konec byla zveřejněna v září roku 2015 nakladatelstvím Walker Books ve Velké Británii a Austrálii. Práva na ní jsou prodána ve více než pěti oblastech světa. Kniha byla knihkupci popsána jako vtipný, romantický a neodolatelně čitelný příběh.
Lauren absolvovala v roce 2014 na University of Nottingham ve Velké Británii, kde studovala chemii a fyziku. Je vášnivým zastáncem STEM, dalšího vzdělávání a všechny její knihy jsou vybaveny vědci ve významných rolích. Lauren žije ve West Midlands.



Hodnocení
Klárka: 95%       Klaudi: 95%


Děkujeme za přečtení
Klárka&Klaudi

4 komentáře:

  1. Povedená recenze. Moc se mi líbí vaše obrázky.
    Díky této recenzi vím, že kniha stoji určitě za přečtení. Přesvědčili jste mě. 😀

    OdpovědětVymazat
  2. I mně se kniha moc líbila, brzy najdete recenzi na blogu. Možná ale nebudu v hodnocení tak mírná, protože na stylu psaní e rozhodně dalo poznat, že je to autorčina prvotina ;)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My zase oceňujeme nápad. :) Na recenzi se stoprocentně podíváme.

      Vymazat

Četli jste tuto knihu? Podělte se o svůj názor. Každý komentář potěší!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS