Recenze: Cinder

čtvrtek 1. června 2017

Ahoj!
Připravily jsme si pro vás další společnou recenzi. Konkrétně tahle se bude týkat prvního dílu Měsíčních kronik. O této recenzi už se Klárka zmiňovala ve svém Deníku knihomola. A jak slíbila, tak je tady. Opět nám knihu poskytlo knihkupectví MK Knihy, takže mockrát děkujeme. A teď rovnou k recenzi!
Autor: Marissa Meyerová
Série: Měsíční kroniky (1.)
Originální název: Cinder
Žánr: Sci-fi, Young adult, Romány
Rok vydání u nás (v originálu): 2012 (2012)
Počet stran: 400
Nakladatelství: Egmont

Děj

V záprášených ulicích Nového Pekingu, kterými se prohání modrá horečka na kterou není lék, jež při vší smůle má krátký děj, provozuje svůj stánek mechanička Cinder. Opravuje různé věci od androidů po dokonce sebe samu. Je totiž kyborg, což má svou výhodu, umí dobře opravovat věci. 
Díky její dobré pověsti přijde k jejímu stánku princ Kai, který chce nechat opravit svou androidku. Cinder samozřejmě nechce prince zklamat, ale její mladší sestru bohužel zasáhne modrá horečka. Macecha z toho viní ji, proto dá svolení, aby Cinder odvedli do laboratoře, kde se provádí výzkům léku na již zmiňovanou letumózu (modrou horečku), který samozřejmě nikdo nepřežije, avšak lékaři na ní objeví cosi zvláštního, za co by jiní zaprodali svou duši.

Můj názor- Klaudie

Pokud máte rádi klasické pohádky a nevadí vám jejich obměna, spíše naopak, tak v tomto případě autorka napsala tuto sérii přímo pro vás. V knize najdete spoustu neuvěřitelných technických vychytávek a spousty dalších vymožeností, jež vám vyrazí dech. Její talent v knížce uvidíte na sto procent. 

Můj názor- Klárka

Tahle knížka mi ležela v knihovničce dost dlouho na to, abych se na ni neskutečně těšila. A jsem strašně ráda, že jsem si Cinder mohla přečíst bez toho, aby mě pořád někdo popoháněl. Prostě v klidu. Byl nezaměnitelný pocit, když jsem seděla u knížky, vnímala jen děj a na chvíli zapomněla na starosti, protože přesně to mi Cinder umožnila.
Pokud znáte sérii Měsíční kroniky, víte, že jsou to variace na klasické pohádky v budoucnosti. Cinder je příběh Popelky, i když se to tak nemusí zdát. Každopádně ten nápad je neuvěřitelný.

10 věcí, které byste o knize měli vědět

 1. Cinder, ze slova Cinderella, je Popelka budoucnosti.
 2. Cinder je kyborg.
 3. Má dvě nevlastní sestry, Perlu a Pivoňku. Pivoňka je její jediná lidská kamarádka.
 4. Taky má androidku Iko, která má vlastní hlavu.
 5. Cinder je nejlepší mechanička v Novém Pekingu.
 6. Takže se logicky děj odehrává v Novém Pekingu.
 7. Na celé Zemi řádí letumóza neboli modrá horečka.
 8. Po čtvrté světové válce se všechny státy spojily do šesti velkých zemí.
 9. Na Měsíci žijí lidé. Měsíčňané.
10. Měsíčňané dokáží manipulovat s lidmi proti jejich vůli nebo dokonce bez jejich vědomí.

Ukázka

"Hledám Lihn Cinder," řekl princ. "Je tady?"
     Cinder se odvážila zvednout jednu ruku, kterou se opírala, ze stolu, aby si povytáhla rukavici. S očima upřenýma na princovu hruď vykoktala: "Já - já jsem Lihn Cinder."
     Sledovala, jak položil ruku na temeno baňaté hlavy androida na stole.
     "Vy jste Lihn Cinder?"
     "Ano, Vaše Výs-" Kousla se do rtu.
     "Mechanička?"
     Přikývla. "Co pro vás mohu udělat?"
     Místo odpovědi se princ naklonil a natáhl krk, takže neměla na vybranou a musela mu hledět do očí, a zářivě se na ni usmál. Cinder poskočilo srdce.

O knihkupectví

MK knihkupectví se nachází v obchodním domě Elán ve městě Havířov. Najdete zde široký výběr knih i záložek a dalších předmětů. Vždy mají plné regály, takže se vám nestane, že by daná kniha nebyla k dostátní. Vše podstatné se dozvíte na jejich Facebooku MK knihkupectví.



O autorce

Marisse Meyerová je autorka dívčích sci-fi románů. Na svém kontě má novelu „The Phantom of Linkshire Manor,“ která vyšla ve sborníku gotických romancí Bound in Skin (Cats Curious Press, 2007), a je členkou asociace Amerických romantických spisovatelů. Pod jménem Alicia Blade napsala přes čtyřicet fanfikcí, což jí získalo vlastní fanouškovskou základnu. Marissa Meyerová je sympatická autorka s všeobecným přehledem, která si uvědomuje význam blogů i společenských médií a s chutí se propaguje (viz její foto v kostýmu princezny Zeldy!). Marissa má dva vysokoškolské tituly z oboru publikování a kreativního psaní, s důrazem na dětskou literaturu. Žije se svým snoubencem (a dvěma kočkami) v Tacomě ve státě Washington v USA.

Zdroj:http://www.egmont.cz/cz/knihy/cinder/

Hodnocení


Rozjezd: 10%
Těšení na čtení: 10%
Sympatie postav: 9%
Styl psaní: 10%
Nudné pasáže:  9%
Nápad: 9%
Popis: 10%
Předvídatelnost: 9%
Jak mě bavila: 10%
Očekávání: 9%
______________
Celkem: 95%

6 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) Na tuto sérii už se hrozně dlouho chystám :) Měla bych se do ní konečně pustit, snad se to povede až za měsíc začnou prázdniny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sérii můžeme pouze doporučit, je opravdu originální. Děkujeme.

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Tahle série se mi už hrozně dlouho vyhýbá, ale snad se k ní jednou dostanu. Zatím jsem četla samé kladné recenze, a každá mě donutila se ještě víc těšit.. Ta Vaše není vyjímkou :) Mějte se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkné, celá série se mi moc líbila. Díl od dílu je to lepší a lepší.

    OdpovědětVymazat

Četli jste tuto knihu? Podělte se o svůj názor. Každý komentář potěší!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS