Recenze: Caraval

úterý 4. července 2017

Ahoj,
vítám vás u dlouho očekávané recenze. Pokud tuto knihu, kterou se chystám zrecenzovat znáte stejně jako já (před přečtením) z Instagramu, neváhejte s jejím přečtením, opravdu stojí za to. U Carvalu nenajdete nudné částí, je totiž samé překvapení. A co to ten Caraval vlastně je?

Autor: Stephanie Garberová
Série: Caraval (1.)
Originální název: Caraval
Žánr: fantasy, young adult
Rok vydání u nás (v originálu): 2017 (2017)
Počet stran: 432
Nakladatelství: Egmont

Děj

Představte si cirkus plný kouzel. Když vejdete do stanu, jako by jste vešli do Hermioniny kabelky. Obrovský prostor plný všeho, na co si vzpomenete. Najdete zde i obchody ve kterých zaplatíte například svou nejčernější noční můrou nebo tajným přáním.
 Caraval je vlastně hra, která se nevyrovná realitě. Vše co vidíte, je klam. Trvá pět dní. Během těchto dní máte za úkol vyřešit hádanku, pokud ji vyřešíte, vyhrajete letošní cenu jednoho přání. 
Scarlett chtěla vždy tuto hru zažít a letos ji konečně tajemný režisér poslal pozvánku. Scarlett se nebojí, není čeho. Vždyť to je jen hra. Jenže před začátkem Caravalu je její sestra unesena a Scarlettina touha po dobrodružství se rázem mění na záchranu své milované sestry Telly. Scarlett ji musí rychle najít, ale bohužel musí zaplatit vším možným, dokonce i svým srdcem, aby ji našla. Zdání klame a každý se občas nechá unést hrou, proto:
Pamatujte, že je to jen hra...

Můj názor

Kniha vás vtáhne do děje, ve kterém se každý nechává tak trochu unést. Někteří lidé se mění v hrůzné stvůry jen aby našli nápovědu. Neodtrhnete oči od stránek, protože to je tak napínavé, že vám to nedá spát. Upozorňuji vás, že vše co si myslíte, že vás přibližuje k cíli, je lež. Caraval je doslova protkaný lžemi. Nesmíte věřit nikomu, což spousta účastníků nedodržuje. A to je na tom Caravalu tak nádherné. Samé překvapení, samé zvraty. Pro fanoušky Harryho Pottera ideální. 

11 věcí co by jste o knize měli vědět

1. Caraval se nachází na ostrově, který je už sám o sobě kouzelný.
2. Scarlett a Donatella mají velmi přísného otce, jenž je bije.
3. Obě dvě, díky otci, nikdy neopustily ostrov.
4. Sice se o to již několikrát pokusily, ale pokaždé za to draze zaplatly.
5. Režisérem či jakýmsi vůdcem Caravalu je Legenda.
6. Legendu nikdo nikdy neviděl.
7. Celým Caravalem doprovází Scarlett Julian.
8. Symbolem Caravalu je slza uprostřed hvězdy.
9. Každý den hry je možné najít nápovědu.
10. Pozvánku není jednoduché dostat.
11. Hry se můžete zúčastnit i jako divák.


Ukázka

Scarlett se s hrůzou probudila zbrocená studeným potem.
Věděla, že to byl jen sen, ale na okamžik uvažovala, jestli se do jejích myšlenek nějak nevyplížila magie Caravalu - Legendova magie.
Nebo byl ten sen jen odrazem jejích myšlenek? Dvakrát ji bylo řečeno, že všechno tady je jen hra, ale přesto se chovala, jako by to bylo skutečné. Jako by měl být každý její skutek odhalen, souzen a potrestán.

13. kapitola, strana 120

O knihkupectví

MK knihkupectví se nachází v obchodním domě Elán ve městě Havířov. Najdete zde široký výběr knih i záložek a dalších předmětů. Vždy mají plné regály, takže se vám nestane, že by daná kniha nebyla k dostátní. Vše podstatné se dozvíte na jejich Facebooku MK knihkupectví.

O autorce

Stephanie Garberová má ráda Disneyland, protože je to jediné místo na Zemi, kde má pocit, že by mohly ožít fantastické příběhy, o kterých tak ráda píše. Když zrovna nepíše fikci žánru young adult, vyučuje kreativní psaní na severu Kalifornie a je známá tím, že obrací školní úlohy ve hry a bere studenty na exkurze, které zahrnují autogramiády knih.

Zdroj: Přebal knihy

Hodnocení

Rozjezd: 9%
Těšení na čtení: 10%
Sympatie postav: 10%
Styl psaní: 10%
Nudné pasáže: 10%
Nápad: 10%
Popis: 10%
Předvídatelnost: 10%
Jak mě bavila: 10%
Očekávání: 10%
__________________
Celkem: 99%




Žádné komentáře:

Okomentovat

Četli jste tuto knihu? Podělte se o svůj názor. Každý komentář potěší!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS