Kniha VS. Seriál - Thirteen reasons why

středa 7. února 2018

Před nedávnem jsem dočetla Třináctkrát proto a někdy na podzim minulého roku jsem zhlédla první sérii seriálu Thirteen reasnos why. No lákal mne nejdříve hlavně ten seriál, protože kniha ještě nebyla vydána podruhé. Myslím si, že seriál byl takový boom loňského roku a letos se snad dočkáme druhé série. Nicméně v tomto článku vyberu to zpracování, které se mi líbilo více.

Takže většina z vás zrhuba ví, o čem tento příběh je. Hannah Bakerová spáchá sebevraždu, jakým způsobem, to záleží na tom, zda se díváte nebo čtete. Před svou smrtí nahraje třináct kazet. Na každé z nich povídá svůj příběh, svůj důvod proč se zabila. Každá z pásek patří někomu jinému. V tomto se kniha od seriálu dosti liší. Občas jsou důvody přeházené, semtam pozměněné. 

Dostáváme se k důvodu proč se mi více líbí seriál. Jop, seriál. Protože v něm dostávají více prostoru i vedlejší postavy, kdežto v knize Clay pouze poslouchá kazety. V seriálu se zabývají i vztahy mezi vedlejšími postavami, vidíme jak to vidí oni a jaký na to mají názor, kdežto v knize nic. 

Avšak seriálu bych vytkla jakého z Claye udělali chudáčka. V knížce byl celkem psychicky silnější. Taky proto to asi zvládl poslechnout za jednu noc. V seriálu poslouchal několik dní. 

Stále postrádám ty okolní děje, jenž se v knize neobjevily. Celkově tam bylo velmi málo popisu, ani nevím jestli bych věděla, jak postavy vypadají. 

Kdybych to měla shrnout, kniha byla méně drastická a méně vás zasáhne. Méně se toho dozvíte. Znáte jen Claye a kazety a nic okolo. To mi příjde jako velká škoda, protože to, co se odehrává v pozadí tomu dodává šťávu.

Takže za mě tedy seriál. Pokud chcete znát jen ty důvody proč se zabila, tak sáhněte po knize, jestliže chcete vědět víc, doporučuji druhou možnost. Nutno podotknout, že nejsem v angličtině až tak znalá, takže jsem koukala s titulkami, vlastně jsem v podstatě taky četla.

A co vy? Kniha nebo seriál?

2 komentáře:

  1. Tento článek jsem taky chtěla napsat :D Jinak mam dost podobný názor jako ty :)

    OdpovědětVymazat

Četli jste tuto knihu? Podělte se o svůj názor. Každý komentář potěší!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS