Recenze: Má lady Jane

čtvrtek 1. března 2018

Když prostě nevíte jak začít úvod. Nicméně v dnešní recenzi vám představím knihu, jejíž název již jistě tušíte. Na první pohled mě zaujala obálkou, která však nesouhlasí s obsahem knihy, kde má hlavní postava Jana vlasy zrzavé a na obálce je má asi přebarvené nebo co. Příběh se odehráva v Anglii v 16. století, avšak není to striktně historická kniha, pouze je na tom stavěná. Když tak pro informaci přikládám odkaz na wikipedii, kde najdete stránku právě o Janě Greyové.
Autor: Cynthia Handová, Brodi Ashtonová, Jodi Meadowsová
Série: -
Originální název: My Lady Jane
Žánr: Fantasy, Young adult
Rok vydání u nás (v originálu): 2017 (2016)
Počet stran: 408
Nakladatelství: Fragment

Děj

Příběh autorky postavily na bedrech anglických dějin, přesněji řečeno na Janě Greyové. Její bratranec Eduard umírá bezdětný. Pod jistým nátlakem ze strany otce budoucího manžela Jany pana Dudleyho jmenuje mužské potomky Jany svými dědici. Ta je však bez manžela. Musí si tedy vzít syna Dudleyho Gifforda, říkejme mu G
Anglická společnost je rozdělená na dvě části. Verity a Eidany. Verité jsou obyčejní lidé a Eiďané mají zvláštní schopnost proměňovat se ve zvířata. G svou schopnost zcela neovládl, proto se při východu slunce proměňuje v koně. Se západem se stává zase člověkem. 
Jana leží naprosto celý den v knihách. Rozená knihomolka. G se před sňatkem obává Janinou podobou, jelikož si myslí, že se schovává za knihami protože není krásna. Janu upřímně zajímá jeho nos, protože jeho rodina je proslavená obrovskýmy nosy. 
Eduard pomalu umírá. Sužuje ho, že za celý svůj život nepolíbil ani jednu dívku. 


Můj názor

Má lady Jane splnila to, co jsem podle oficiální anotace na přebalu knihy očekávala. A to hlavně černý humor a nadsázku. Tipovala bych to spíše na věkovou kategorii cca 13 let, ale i já jsem se nasmála. V podstatě můžu říci, že jsem nenašla žádná prázdná místa, kde by se něco nedělo. Uznávám, ze začátku to bylo trochu slabší, ale dejte tomu šanci, stojí to za to. Zařadila bych to do nenáročné četby, není potřeba moc přemýšlet nad souvislostmi. Občas se objevily v závorkách dodatky autorek, nebylo jich moc, takže bych to nepovažovala za rušivý element. Byly totiž vždy k tématu a čtenáři případně dovysvětlily drobnosti. Nutno podotknout, že čteme ze tří pohledů: Janiného, Eduardovo a Giffordovo.

Ukázka

Nastal její svatební den.
Obřad se konal v sídle Durham House, což znamenalo, že v sobotu odpoledne Janu převezl kočár přes celé město a vyložil ji, společně s její matkou, švadlenou, a Adélou, její dvorní dámou, v londýnském domově Dudleyových, kde pro ně v knihovně připravili improvizovanou šatnu. (Až na to, že knihovna nepůsobila úplně jako knihovna, ale spíš jako nepoužívaná komora, která byla teprve nedávno v rámci chvatných svatebních příprav aspoň částečně vyklizena.) Otevřenými okny dovnitř dopadalo světlo a proudil sem čerstvý vzduch. Byly tu police s knihami (Jana skoro cítila, jak ji k sobě svazky volají), halda dřevěných truhel, a na drátěném rámu na ni čekaly šaty.


MK knihkupectví

Mi poskytlo tuto knížku na recenzi. Najdete ho v Havířově v obchodním domě Elán. Mají tam moc pěkný výběr knih a věcí okolo nich. Více se dozvíte na jejich Facebooku. 

3 věci, co by jste měli o knize vědět

1. Na tvorbě knihy se podílely tři autorky.
2. Autorky příběh postavily na anglických dějinách.
3. Čteme ze tří pohledů: G, Jany a Eduardova.

Hodnocení

Rozjezd: 9%
Těšení na čtení: 8%
Sympatie postav: 9% 
Styl psaní: 9%
Nápad: 9%
Nudné pasáže/čtivost: 7%
Popis: 10%
Předvídatelnost: 10%
Jak mě bavila: 8%
Očekávání: 8%
__________________
Celkem: 87%


Četli jste taky tuto knížku? Jak se vám líbila? Nebo se ji chystáte číst? 

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, je vidět, že se kniha líbila. :) Mě zaujala na první pohled svou originalitou, a vtipným pohledem na reálné historické události. Rozhodně mám na seznamu a doufám, že se k ní brzy dostanu. :))

    OdpovědětVymazat

Četli jste tuto knihu? Podělte se o svůj názor. Každý komentář potěší!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS