Recenze: milk & honey

čtvrtek 24. května 2018

Ahoj,
toto je historicky první recenze na anglickou knížku, protože to je vlastně první mnou anglická kniha přečtená. Jsem na sebe celkem pyšná, přestože mi místy trochu pomohl překladač, angličtina mi nedělala takový problém, jak jsem očekávala, i když to byly jen básničky. Jak už to bývá, nové knížky objevuji především na Instagramu, kde spoustu z vás sleduji a vy mi tak dáváte tipy na dobré knížky. Milk & honey se objevovalo především u zahraničních bookstagramerů, na fotky s ní je radost pohledět. Knížka mě velmi zaujala, jinak bych ji ani nečetla, takže jakmile se mi naskytla možnost (děkuji Natty ♥), začala jsem ji číst. V podstatě to bylo dvakrát poprvé, poprvé angličtina, poprvé poezie. Jakože celkem mě to bavilo číst, takže nemáte nějaký tip na podobnou knížku?

Autor: Rupi Kaur
Série: -
Originální název: -
Žánr: poezie
Rok v originálu: 2015
Počet stran: 208
Nakladatelství: Andrews McMeel (v ČR Omega 2017)

Děj:

Tady je trochu obtížné popsat děj, protože to v podstatě žádný děj nemá. Nicméně milk & honey autorka rozdělila do čtyř částí - the hurting, the loving, the breaking, the healing. Do každé kapitoly Rupi Kaur vložila část sebe, nevím zda si všechno toto prožila, pokud ano, tak všechna čest. Najdeme zde dvouveršové básně i dvoustránkovou prózu. Kniha vypráví o ženách, o jejich myšlenkách a pocitech. Kaur knihu doplnila vlastnoručními kresbami.

Můj názor:

V některých básničkách jsem se dokonce viděla. Některé mne dá se říct zasáhly. Jiné měly hlubokou myšlenku, jiné zase byly obyčejné, ale krásné. Kratší prózy obsahovaly sdělení. Ale zase tady byly takové, které mě vůbec nezaujaly, nebo jsem možná nepochopila jejich podstatu. Nejvíce se mi líbila část the loving. Soudím podle množství lepíku, jenž jsem tam zanechala. Abych to celkově shrnula, není to kniha na jeden zátah (možná kvůli té angličtině), nezanechala obrovský šrám na mé duši, ale budu na ní s láskou vzpomínat. Ráda bych si ji přečetla ještě jednou. 

Ukázka:

she was a rose
in the hands of those
who had no intention
of keeping her

Pro koho je určená:

Pro ty, kteří chtějí zkusit nějakou poezii, či lehčí angličtinu. Já jsem to v pohodě zvládla s mojí A2. 


Hodnocení:

80%

Závěrem bych řekla, pokud si ji chcete přečíst nebo po ní aspoň pokukujete, opravdu stojí za zkoušku. Nebyla jsem zklamaná naopak spíše nadšená a už se těším až si dám re-reading. 
A co vy? Četli jste? Máte rádi poezii?

Kde seženete nejlevněji milk & honey se dozvíte na Srovname.cz a kde mléko a med taky tady.


4 komentáře:

  1. Pěkná recenze, já četla knihu v češtině a líbila se mi moc. Samozřejmě překlad se s originálním textem nemusí úplně shodovat, ale myslím, že zrovna tahle kniha si bude hodně podobná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. No taky si to myslím, i když sem tam se najdou nějaké odchylky. :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze .) Docela uvažuji nad tím, zkusit poezii taky :) Snad mi to něco řekne :)

    OdpovědětVymazat

Četli jste tuto knihu? Podělte se o svůj názor. Každý komentář potěší!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS