Recenze: Espressologie ♥

pondělí 27. března 2017

Autor: Kristina Springerová

Série: -

Rok vydání v ČR: 2012

Rok vydání originálu: 2009

Nakladatelství: CooBoo

Počet stran: 192


Ahoj!
Před nedávnem jsem přečetla Espressologii. K téhle knížce jsem se nikde nemohla dostat už strašně dlouho a když jsem ji objevila v knihovně, tak  jsem si ji musela hned přečíst.


Anotace:
Sedmnáctiletá studentka Jane si přivydělává v malé kavárně jako baristka a časem vytvoří teorii, podle níž se charakter lidí pozná dle jejich oblíbené kávy. Tak si vyzkouší dát dohromady zamlklé černé presso s jiskřivou mocha. I jí samotné to přijde jako trochu bláznivý nápad, ale jen do doby, než dá dohromady několik párů, kterým to pak úžasně klape. V tu chvíli se z ní stává espressologická hvězda, k níž si chodí pro radu a rande lidé z celého města. Ale dokáže Jane najít životní lásku i pro sebe nebo bude jediná, komu se štěstí vyhne.

Můj názor:
Tahle knížka mě dostala. Přečetla jsem ji v podstatě za den. Což je u mně co říct. Řekla bych, že to má "pohádkovou náladu". Abyste pochopili, co tím myslím, působilo to na mně jako pohádka, ale v YA stylu. Knížka je taková oddechovka, kterou už jsem vážně potřebovala...

Děj:
Jane je středoškolačka z maturitního ročníku, která má brigádu v kavárně Coffee Joe. Před nedávnem začala podle povahy lidí určovat, co si kdo objedná a začíná být bezchybná. Když se její kamarád a zároveň stálý zákazník Gavin rozejde se svou přítelkyní, Jane se rozhodne mu někoho dohodit, ale trochu netradiční metodou. Jeho oblíbená káva je střední ledové vanilkové latte. Když do kavárny přijde Simone, dívka jejich věku, a objedná si střední dry cappuccino, přijde jí, že se ty dvě kávy dokonale hodí k sobě. A tak Gavina dohodí Simone. Těm dvěma to skvěle klape a z Jane se stane "tak trochu" dohazovačka.
Výsledek obrázku pro kristina springer
O autorce:
Kristina Springer má magisterský titul z tvůrčího psaní na Univerzitě DePaul a bakalářský titul z angličtiny na Univerzitě Illinois. Žije v Chicagu se svým manželem a čtyřmi dětmi. Kniha Espressologie je její první román.


5 věcí, které byste měli vědět:
1. Jana chce být návrhářka.
2. Její kamarádka se jmenuje Emily (zkráceně Em)
3. Janě se líbí jeden ze stálých zákazníků Will, který chce vždy kafe od ní.
4. Z Jany by byla úžasná psycholožka.
5. Jana dost fláká školu.

Ukázka:
Malé bezkofeinové oříškové sójové latte bez cukru
Nápoj pro ctižádostivou bohatou paničku, matku v domácnosti, super ženu cvičící jógu, jejíž manžílek řídí nějaký impérium, zatímco ona učí miminko latinu pomocí nízkotučných pšeničných preclíků ve tvaru písmenek. Je v kondici, má styl, na zádech vláčí značkovou tašku na plínky za tři sta dolarů a na břiše v drahým nosítku netečný čtyřměsíční dítě. Je extra chytrá, nejspíše má nějaký titul, ale vzdala se úspěšné kariéry, aby se mohla soustředit na výchovu vyvoleného malého Einsteina, který už nyní projevuje značnou šikovnost ve způsobu, jak svírá své plastové kartičky s obrázky.

Hodnocení:
S Klaudií teď začneme hodnotit knížky podle námi sestavených bodů. Úplně jsme se nedohodly, jak přesně si to představujeme, ale myslím, že na naších recenzích je ta rozmanitost právě to zajímavé.
Teď už k samotnému hodnocení.

Rozjezd- 10% (Knížka mě zaujala hned prvním odstavcem, což mi přijde úchvatné.)
Těšení na čtení- 10% (Sice jsem ji četla jeden den, ale oběd byl dlouhý...)
Sympatie postav- 8% (Povahu a úmysly postav jsem odhalila celkem brzy, takže mi bylo pár postav dost nesympatických.)
Styl psaní- 10% (Strašně se mi líbilo autorčino vyjadřování.)
Nápad- 10% (Tohle je originalita sama o sobě.)
Nudné pasáže- 8% (Bylo jich tam minimum.)
Popis- 10% (Něco jako popis oblečení se tam často neobjevoval, ale popis povahy byl dokonalý.)
Předvídatelnost- 6% (Knížka byla dost předvídatelná.)
Jak mě bavila- 10% (K tomu není co dodat.)
Očekávání- 10% (Splnilo to všechna má očekávání.)


Celkem: 92%
Děkuju, že jste si přečetli tuhle recenzi. Budu ráda, když se na ni vyjádříte v komentářích.


2 komentáře:

  1. Tvoje recenze má velmi zajímavý styl. Líbí se mi, jak hodnotíš jednotlivé aspekty knihy :) Ráda si knížku někdy přečtu :)

    OdpovědětVymazat

Četli jste tuto knihu? Podělte se o svůj názor. Každý komentář potěší!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS