Recenze: Povídky z jedné a druhé kapsy

středa 7. března 2018

Ahoj! Už párkrát jsem se zmiňovala, že ve škole máme každé pololetí povinnou četbu. Protože toto pololetí jsem si vybrala Čapkovy Povídky z jedné a druhé kapsy, které mě bavily, (teda aspoň tolik kolik může povinná četba pobavit) Rozhodla jsem se, že napíšu historicky první recenzi na klasickou knihu na tomto blogu. Nevím, jestli je zrovna tahle kniha k maturitě, protože jsem teprve v deváté třídě, ale i tak ji možná někdo musí přečíst nebo chce přečíst. 




Autor: Karel Čapek
Série: -
Žánr: klasická literatura, podívky
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Fortuna Libri
Počet stran: 352


Kniha

Klasicky se v recenzích tato kategorie nazývá Děj, ale protože je kniha plná povídek, tak se děj nedá úplně popsat, proto jsem protentokrát přejmenovala Děj na Knihu. Ale to je jen detail.
     Kniha se skládá ze čtyřiceti osmi povídek. Přesněji jsou to dvě knihy po dvaceti čtyřech povídkách. Ty dvě knihy jsou logicky Povídky z jedné kapsy a Povídky z druhé kapsy. I tak se tyto dvě knihy docela liší. Obě dvě jsou detektivního žánru a jsou psány ve stejné formě (z pohledu třetí osoby), ale jsou rozdílné hlavně pojetím knih.
     Já jsem si tuhle knížku vybrala, protože už jsem ji jednou dostala a nemusela jsem ji proto shánět, což bylo výhodné. Takže jsem se v průběhu čtení rozhodla, že si do obsahu na konci budu zapisovat, jak mě která povídka zaujala. Mínus, když mě nebavila; otazník, když jsem nepochopila podstatu povídky; plus; když mě bavila; srdíčko, když mě bavila hodně.

Povídky z jedné kapsy

První kniha, která mě bavila víc, má celkem 188 stran. Přišlo mi, že povídky byly poutavější a rozmanitější. V každé kapitole byla jedna povídka, tedy přehlednější než v Povídkách z druhé kapsy.
♥  3
17
?   3
-   1

Podívky z druhé kapsy

Druhá kniha, která mě bavila méně, má 164 stran. Na rozdíl od Povídek z první kapsy byly běžně i tři povídky v jedné kapitole. Což mi vadilo, protože to bylo nepřehledné, zmatené a někdy jsem se v tom ztrácela.
♥   2
+   22

Můj názor

Svůj názor už jsem v podstatě napsala, ale proč to ještě nezopakovat? Jsem zastánce Povídek z první kapsy, ale Karel Čapek je světově známá osobnost a v jeho knihách to je vidět. Uznávám, že jsem zatím přečetla jen tyto dvě, ale vypadá, že měním knižní směr a kdo ví, možná budu časem číst klasiku. Vůbec by mi nevadilo, kdybych si o něj měla přečíst něco dalšího, protože on má takový specifický styl psaní, který se jen tak nezapomene.


O autorovi

Kdyby se někdo nezajímal o literaturu minulého století, tak by pravděpodobně nečetl tento článek, ale i tak upřesním.
     Karel Čapek byl český spisovatel narozený 1890 známý po celém světě. Kromě psaní knih byl dramatik, překladatel a novinář. Psal i vědecko-fantastické romány a utopické romány. Měl doktorát z filozofie a zajímal se o filozofii praktického života. Zemřel v roce 1938 na útlak války.


Hodnocení


Rozjezd: 10 (Rozjezd se nedá objektivně posoudit, ale první povídka se mi líbila...)

Těšení na čtení: 10

Sympatie postav: 9
Styl psaní: 10
Nápad: 10 (Vymyslet 48 různých příběhů není jen tak.)
Nudné pasáže/čtivost: 8
Popis: 9
Předvídatelnost: 10
Jak mě bavila: 10
Očekávání: 10
___________________
Celkem: 96 %


Sama jsem překvapená, že mi to vyšlo s tak dobrým výsledkem, ale jak už jsem psala. Na tom, že se tak proslavil, něco bude. A tímto moudrem se s vámi loučím. Kde knížku seženete nejlevněji se dozvíte na Srovname.cz


4 komentáře:

  1. Pěkná recenze, přiznám se že jsem knihu ještě nečetla. Ale jiné knihy od Čapka jsem četla a líbili se mi moc. Je to prostě pan spisovatel. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Jelikož probírame Čapka na literatuře, asi si jeho povídky přečtu :D

    OdpovědětVymazat

Četli jste tuto knihu? Podělte se o svůj názor. Každý komentář potěší!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS