Deník knihomola - březen

čtvrtek 5. dubna 2018

Rok se s rokem sešel a já opět vydávám Deník knihomola. Sice to není rok od posledního deníku, přesněji poslední deník vyšel na konci sedmého měsíce loňského roku. Takže dlouhá doba. V anketě na Instastory jste hlasovali, že by jste chtěli obnovit tento typ článku. Takže další důvod proč dát sledovat @worldofamazingbooks na Instagramu. Nicméně  přečetla jsem poměrně dost knih a na docela z nich napsala i recenzi. Takže plodný měsíc. 

Gemina


Jako první jsem přečetla Geminu, která se přece jen čte sama, jak je doplněná o různé e-maily, chaty, zprávy a dokonce i ilustrace. První díl této trilogie (mimochodem Obsidia se už nemůžu dočkat), Iluminae, mě nadchl. Pokud bych měla srovnat první a druhý díl, tak právě Gemina se mi zdála poněkud slabší. I když prostě ta výtvarná část mě radostí poskočila pokaždé, když jsem otáčela stránku, protože tu knížku grafici nebo autoři (teď nevím kdo) tak nádherně zpracovali. Jasně, ona to není krása jako taková, ale chápeme. Abych pravdu řekla, moc mne tedy nenadchly ty kamerové záznamy, což byl v podstatě jediný souvislý text v knize. Podobné knížky by jste jen stěží hledali. Takže pokud máte rádi sci-fi, dystopie směle do toho.
4/5*

Griša Bouře a vzdor


Další díl už číst nebudu, řekla a zaklapla první díl. O půl roku později jsem si nesla v tašce z knihovny druhý díl. Nejsem fanouškem této série, raději mám Šest vran, recenze tady. Děj se táhl a mě to nebavilo. Nebylo to nejhorší, možná se v tom někdo najde. Je tam určité tajemno a postavy mi byly srdci blíže než samotný děj. Pokud zrovna nemáte, co číst, tak Griša vám zkrátí dlouhé chvíle. Pokud ale vaše polička s nepřečtenými knížkami přetéká, raději dejte přednost jim. Sice autorka umí psát, ale mě to nezaujalo.

milk & honey


V tuhle chvíli jste ještě neviděli mou recenzi na tuhle sbírku básní a krátké prózy. Četla jsem ji tedy v angličtině, což jest vidno z názvu, protože v češtině to vyšlo jako mléko a med. Záměrně to píšu malým písmenkem, protože je to tak i v originálu (jinak bych si to ani nedovolila) a taky z toho důvodu, že knížku naplňují minimalistické verše a kresby autorky. S něčím takovým jsem se setkala poprvé, protože poezii tedy nečtu, tohle byla má premiéra a vůbec mne nezklamala. Některé básně mne opravdu dojaly a už ve svých letech jsem viděla to zrnko pravdy, jenž se vyskytovalo na každé stránce. 

5/5*

Na lovu


Dovolte mi se pousmát, protože co mám jinak s takovou knížkou dělat. Ano, oceňuji tu práci spisovatelů, jenže jaksik čtu poměrně dosti knih, abych už věděla, co je dobré a co zas tak ne. Na lovu mě velmi zklamalo a nejsem jediná, která byla poměrně dojatá tou slabotou knížky. Některým se sice líbila, ale mě ne a právě čtete text mnou napsaný, takže můj názor a mé doporučení zní nečíst

1,5/5*

Den co den


Tak toto byla taková jednohubka. Přečetla jsem totiž jeden večer cca 40 stran a na druhý den odpoledne jsem knížku přečetla celou. A proč jsem ji vlastně četla? Protože brzo do kin půjde její zfilmovaná verze, trailer vypadá fakt skvěle a navíc tam hraje moje oblíbená písnička, takže tak. Den co den neurazí, ale ani neohromí. Určitá čtivost tam je, soudě podle mého rychlého přečtení. Autor napsal jakoby druhý díl, akorát naopak z pohledu dívky o která je vlastně tou záminkou celého příběhu. Chystáte se na film?

4/5*

Bez srdce


Poslední knížkou března bylo Bez srdce a začnu od začátku  a to tím, proč jsem po té knížce sáhla. A tím hlavním důvodem je, jméno napsané na obálce a to Marissa Meyerová, od které jsem četla celou sérii Měsíční kroniky (recenze na Cinder zde) a ty byly opravdu skvělé, takže mou domněnkou bylo, že mě to prostě nezklame. A nezklamalo. Hlavním poznávacím znakem Bez srdce - jídlo, sladké jídlo. Tím že hlavní hrdinka Catherine miluje pečení, a tak sem tam něco upeče. Jenže to není jen tak něco, to jsou tak výborné věci už jen podle toho popisu. Jinak více o retellingu Alenky v Říšu divů v samostatné recenzi.

4,5/5*

MK knihy


Nejlepší knížka

Gemina a Bez srdce (nemůžu se rozhodnout)

Nejhorší knížka 

Na lovu 

Celkem stran

2344

Takže za březen přečteno šest knih, zajímavé je, že v lednu a únoru to byl stejný počet, avšak méně stran. 
A co vy? Kolik knížek se podařilo přečíst vám? 

8 komentářů:

  1. To je moc pěkný počet prectenych knih :)
    Necetla jsem ani jednu z nich, ale Na lovu mě hodně láká, takže tu si určitě v blízké době budu chtít přečíst. Stejně tak i Geminu.
    Jinak mě se podařilo přečíst pouze 3 knihy,ted toho je ve škole hodně jak se blíží zdárný konec, ale doufám že pak si skóre vylepšim. :) přečetla jsem poslední dva díly Lary Jean a Skrytou píseň:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :D Geminu můžu doporučit více než Na lovu. Tři knížky jsou taky pěkné, vzhledem ke škole. Laru Jean naprosto miluju! A Skrytou píseň bych si taky někdy chtěla přečíst.

      Vymazat
  2. Na lovu by som si rada prečítala, aj keď to má slabšie recenzie, ale myslím, že ako oddychovka by sa mi mohol tento retelling páčiť :-) Bez srdce som čítala nedávno a trochu ma to sklamalo, čakala som viac, na mňa to bolo priveľmi o pečení, svadbe a bizardnom rozhodovaní typu áno/nie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si ráda dělám na knížky vlastní názor. Je to taková knížka, kde můžeš mít hlavu myšlenkami pryč a nic se nestane. Trochu souhlasím, ale mě se líbila. :D

      Vymazat
  3. Četla jsem knihu Mléko a med, která mě moc mile překvapila a zaujala, z ostatních jsem nečetla nic. Ráda bych se ale dostala k sérii Illuminae, na kterou se chystám už opravdu dlouho. :)) Já za březen přečetla knihy čtyři. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čtyri jsou taky krásné. A Illuminae určitě zkus, i když se zdá hrubá, tak se čte sama.:D

      Vymazat
  4. Gemina a Den co den jsou moje oblíbené knihy! Mám je moc ráda. Zbytek jsem nečetla, ale nevylučuji, že se to ještě nezmění :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi líbily. Určitě nějakou zkus, převážně byly dobré. :D

      Vymazat

Četli jste tuto knihu? Podělte se o svůj názor. Každý komentář potěší!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS