Recenze: Sedmé nebe

středa 11. dubna 2018

Asi v listopadu nás kontaktovala paní Adriana Michálková s prosbou, jestli bychom si přečetly její knihu Sedmé nebe. A my jsme jí s radostí odepsaly, že budeme rády a knížku zrecenzujeme. Když se zamyslím, tak já čtu hlavně knížky od zahraničních spisovatelů. Není to tím, že bych české autory nečetla ráda, spíše tím, že je povědomí spíše o anglických/amerických knihách, ale je to chyba, protože česká kniha může být stejně dobrá jako zahraniční. No a teď, když jsem se rozepsala o tomhle, tak se můžu rozepsat i nad recenzí, ne?





Autor: Adriana Michálková
Série: -
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Má kniha.cz
Počet stran: 379




Děj:


Kniha je založena na příběhu Elaine, která přišla o rodiče a se svou tetou bydlí v Oaklandu, kde také chodí na školu. Začíná jí druhý semestr ve třetím ročníku a poprvé za její studování na této škole se na hodině setkává s Adamem. Adam představuje typického problémového věčně drzého žáka, pro kterého má slabost valná většina dívek z celé školy, ale Elaine je výjimkou. Jsou spárováni na hodinách psychologie a Adam si nedává pokoj a věčně se snaží provokovat El dokud po sobě nezačnou křičet. Do jejího života se ale připlete ještě jeden kluk, kterého nemůže pustit z hlavy. Potkala jej sice jen párkrát, nezná jeho jméno a ani ho neviděla pořádně zblízka, ale ví, že to bude úžasný kluk nad její možnosti. Jenže co když to není tak úplně kluk?

Můj názor


Protože jsem věděla, že na Sedmé nebe budu psát recenzi, tak jsem si psala pár poznámek během čtení, abych na nic nezapomněla. Takže první věc, za kterou musím pochválit, je dobré uvedení do děje. Nebylo to takové prosté, jak to tak bývá, ale barvitě vysvětlené. Další dobrou věcí byl styl psaní, protože mně se ne každý styl psaní líbí, ale autorka se trefila a krásně se mi četlo. A nakonec chci ještě říct, že se tam od začátku pořád něco dělo, ale zároveň to mělo pomalý rozjezd. Opravdový děj totiž začal až přibližně v polovině knihy a já už byla nedočkavá, kdy se konečně začtu. Věc, kterou ještě vytknu, je strašně zdlouhavé představování lidí z příběhu, hlavně na začátku knihy. A poslední poznámka, jež musím zmínit, patří tomu, že mi přišla knížka strašně moc předvídatelná.

Ukázka
"Copak já vím, co jí přeskočilo přes hlavu?"
     V tomhle jsem mu musela dát za pravdu. To Mel byla ta, kdo na něj bezdůvodně vyjel. "Tak mi aspoň vysvětli, proč sis vybral do páru mě."
     Adam se pro sebe pousmál, naklonil se ke mně a zašeptal: "Chtěl jsem tě ušetřit dalšího dávivýho reflexu."
      Opět jsem ucítila, jak jsem na Samanthinu a Rebečinu adresu protočila panenky a zatvářila se zhnuseně.
     "Ó, jak jsi šlechetný," pronesla jsem s co největším podtónem ironie. "Příště si se mnou žádnou starost nedělěj. Buď té dobroty."
       "Nejsi ráda, že mě máš za partnera?" zeptal se protivně sebevědomým tónem.

Hodnocení

Rozjezd: 7%
Těšení na čtení: 8%
Sympatie postav: 9%
Styl psaní: 10%
Nápad: 8%
Nudné pasáže/čtivost: 8%
Popis: 10%
Předvídatelnost: 5%
Jak mě bavila: 9%
Očekávání: 10%
___________________
Celkem: 84%


Tak, a toto je konec mojí asi poslední recenze na blogu. Jsem ráda, že jsem si mohla přečíst tuhle hodně zajímavou knížku. Přemýšlím o tom, že si přečtu i autorčinu druhou knihu Tohle je mé Berkeley.


2 komentáře:

  1. Krásný den, Kláry, mockrát za recenzi děkuji. Pochvaly mě zahřály u srdíčka a s výtkami souhlasím. Tyto začátečnické nedostatky jsem v připravované tištěné verzi již snad odstranila a Sedmé nebe tak vyjde v knižní podobě vylepšené. :)

    Ještě jednou srdečně děkuji. Moc si Vaší / Tvojí krásné recenze vážím.

    S láskou a vděkem

    Adriana Michálková, autorka

    PS: Ty fotky mě nesmírně dojímají. Nádhera :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se už těším na tištěnou podobu! Jsem ráda, že se ti líbí. Nemáš zač, já děkuji za příležitost si knihu přečíst. ♥

      Vymazat

Četli jste tuto knihu? Podělte se o svůj názor. Každý komentář potěší!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS