Recenze: Bez srdce

úterý 1. května 2018

Ahoj!
Opět další recenze a to na další knížku od úžasné Marissy Meyerové. Kdo od ní četl Měsíční kroniky (recenze na Cinder zde) ví, že píše naprosto nádherným a nezaměnitelným stylem, který se vám vryje do paměti. Její předchozí knihy byly retellingy a jinak tomu není ani u této knihy. Bez srdce, toť prequel na Alenku v Říši divů. Nicméně zde autorka vyprávěla to, co nám doposud nebylo známo, a to život Srdcové královny před tím, než se stala postrachem Říše divů.  



Autor: Marissa Meyerová
Série: -
Originální název: Heartless
Žánr: fantasy, young adult
Rok vydání u nás (v originále): 2017 (2016)
Počet stran: 416
Nakladatelství: Egmont


Děj:

Vítejte v Říši divů. Potkáme se zde s mladou a nadějnou cukrářkou Catherine. Její mladá duše žije snem, ve kterém si otevře své vlastní pekařství společně s nejlepší kamarádkou a zároveň služkou Mary Ann. Jenže problémem je, že se narodila do špatné rodiny vzhledem ke své volbě. Totiž jejím otcem je markýz a markýzova dcera nemůže býti od rána do rána obalená v prachu mouky. Catherine má však bojovou povahu v tomto směru a i tak chce následovat svůj sen i přes toto. Vše se zkomplikuje při jednom z mnoha palácových plesů, kdy se o její ruku začne ucházet sám král. Řekněme, že se mentálně zastavil na úrovni desetiletého dítěte a to Cath není po chuti. Vzhledem k zálibám krále, se na královském dvoře objeví šašek jménem Šprým, jenž je nesmírně pohledný. A tak se Catherine beznadějně zamiluje. Jenže osud pro ní připravil něco úplně jiného.

Můj názor:

Tahle knížka nepatří mezi ty nejznámější, protože momentálně se hlavně mluví o autorčiných Renegátech a větší slávu mají Měsíční kroniky. Nicméně i přesto jsem se rozhodla tuto knihu přečíst, jelikož Marissa Meyerová se řadí mezi mé oblíbené spisovatele, které poznám podle jejich osobitého stylu psaní, jenž se projevuje i v Bez srdci, které mi ale přišlo poněkud slabší. Byla tam jistá akce, pořád se něco dělo, ale začátek mi přišel poněkud natahující se a nešlo se mi až tak začíst, jak bych očekávala. Catherine je postava, která jsi jde za svým snem stůj co stůj. Přišla mi ale strašně tvrdohlavá. Šprým, dvorní šašek, mi zase byl zpočátku poněkud nesympatický, spíše skoro po celou dobu příběhu. Nicméně konec mne dostal a teď už chápu proč Srdcová královna byla taková, jaká byla.

Pro koho je určená:

Pro fanoušky Marissy Meyerové, ale taky pro ty, co jí ještě neznají, s čímž vás varuji, její další knížky jsou lepší. Tohle byla podle mě taková rychlejší knížka vzhledem ke psaní. Prostě mě to tak nechytlo. Dále taky pro milovníky Alenky v Říši divů. Ty, co mají rádi fantasy a taky pro ty, kteří až tak nefandí happy endům. 



Hodnocení:

Rozjezd: 8%
Těšení na čtení: 7%
Sympatie postav: 7%
Styl psaní: 10%
Nápad: 9%
Nudné pasáže/čtivost: 8%
Popis: 10%
Předvídatelnost: 9%
Jak mě bavila: 7%
Očekávání: 10%
___________________
Celkem: 85%

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji MK knihkupectví (odkaz na jejich facebook). 
Četli jste Bez srdce? Případně jak srovnáváte tuto knihu s ostatními díly autorky?

4 komentáře:

  1. Super recenze. :-) Zrovna čtu Cinder, je to moje první kniha od autorky a jsem spokojená, hodně. :-D Strašně se mi to líbí a neskutečně dobře se čte, budu si objednávat druhý díl. :-) Aždočtu měsíční kroniky, vrhnu se na Renegáty a pak bych ráda právě i "Bez srdce". :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Já jsem taky začínala s Cinder a další díly jsou ještě lepší. Renegáty mám taky v plánu. :D

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Na knihy od této autorky mám také zálusk :) Jen nevím čím začít dříve- Měsíčními kronikami, Renegáty nebo Bez srdce? :) To bude velkolepí čtenářská jízda :)

    OdpovědětVymazat

Četli jste tuto knihu? Podělte se o svůj názor. Každý komentář potěší!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS