Existuje ideální místo na čtení?

pondělí 21. srpna 2017

Vítejte u našeho dalšího společného článku!
Nedávno nám přišel e-mail s tím, abychom vytvořily náš ideální čtecí koutek. Jenže existuje vůbec? Spousta z nás knihomolů tahá knihu snad úplně všude a taky čte, kde se to jen dá. Přeci nás totiž, dovolíme si říct, doslova honí knižní výzvy. A tak jsme se společně zamyslely nad místy, kde čteme a sepsaly jejich klady a zápory. Nakonec jsme tedy přidaly i ten vysnění čtecí koutek a dalších pár drobností. Směle do čtení!

MHD


V městské hromadné dopravě čte kde kdo. Lehce tak využijete čas, který by jste jinak promrhali koukáním z okna. Avšak čtení může překazit nějaký známý, či upovídaný člověk. 

+ efektivní využití času

- ruší vás ostatní lidé 
- při prudkém zabrždění vám kniha vyletí z ruky 

Závěr: Nejspíše to nebude to ideální míto na čtení. 

Tip na knihu do MHD

Já nemohla jinak. Sice to není MHD, ale bylo by skvělé potkat dívku ve vlaku jak si čte Dívku ve vlaku, no ne snad? 

Koupíte ji v Martinusu




Postel


Kdo nikdy nečetl v posteli? No, postel je asi nejznámější čtecí místo. Je jedno jestli u čtení sedíte, nebo ležíte. Ale nic není dokonalé, takže i čtení na posteli má své chyby.

+ pohodlí
+ neruší vás okolí
+ téměř neomezený čas

- možnost usnout
- gravitace (pokud nechápete, přečtěte si první část Abecedy knihomolských problémů)

Závěr: Je tady víc plusů než mínusů, sice jenom o jeden, ale i tak.

Tip na knihu do postele

Od této úžasné autorky jsme se letos dočkali závěrečného třetího dílu této trilogie. Hlavním motivem jsou sny, tak se nabízí pouze jedinná možnost, kde tuto knihu číst. 

Tak se na ni koukněte v Martinusu


U bazénu / U moře

Jsou prázdniny, léto. A je naprosto běžné číst si venku, často u bazénu. Jenomže právě ten bazén může být zásadní problém při čtení u bazénu. Jak to myslím?


+ opálíte se
+ možnost se schladit ve vodě

- mokrá kniha
- ruší vás ostatní okolí
- pouze v létě

Závěr: Číst si u bazénu nebo u moře je sice super, ale když se nad tím zamyslíte není to nejlepší místo na čtení.

Tip na knihu k bazénu / moři

Nemohly jsme jinak. Tato kniha je přímo psaná pro letní válení u vody. Myslíme si, že nesmí chybět ve vašem letním čtení.

Koupit ji můžete v Martinusu




Ve škole / V práci

Pokud o přestávce nemáte co dělat, proč si neotevřít knížku? Co víc k tomu říct, než že u všech knihomolů je to běžné, i když se většinu jedná jen o pár minut.

+ efektivní využití času

- málo času na čtení, není možné se začíst
- hluk

Závěr: Čtení ve škole je sice možné, ale ne moc účinné.

Tip na knížku do školy/práce

Oko za oko se odehrává ve školním prostředí, takže vám do školy doporučujeme právě tuto knihu. I když už nejste školou povinní, tak si myslíme, že je celkem fajn vrátit se do školských let. 

Knížku seženete na Martinusu



Na balkóně


Pro mně, jakožto vlastníka balkónu, naprosto ideální, i když ta plastová židle je občas nepohodlná. Jelikož mám balkón hned z pokoje, můžu si odběhnout třeba pro další knížku. Zároveň jsem v podstatě venku a můžu koutkem oka pozorovat dějství kolem.

+ denní světlo
+ jste venku

- světlem omezený čas
- pouze za dobrého počasí
- ne každý má balkón

Závěr: Pro někoho dobrý, i když s nevýdami. Pro jiné úplně špatný, jelikož ho prostě nemají.

Tip na knihu na balkón

Když jsme vybíraly, jaká kniha by se hodila na balkón, Klárku napadla Selekce. Proč? (Spoiler.) Protože si America s Maxonem dali první pusu právě na balkóně. 

Selekci koupíte na Martinusu



V kavárně


Není snad nic lepšího než si sednout do pohodlného křesla se šálkem teplé kávy a při nejlepším i s kalorickou bombou v podobě výtečného zákusku. Jenže pouze na určitou dobu, než vám zavřou a než vám dojdou úspory na knihy. 

+ kafe a zákusek
+ příjemná atmosféra

- útrata
- občas vaše vášnivé čtení ruší sousední stůl s ještě vášnivějším rozhovorem

Závěr: Pokud bychom měli jakousi magickou zlatou kartu a kavárny měly nepřetržitě otevřeno, bylo by to naprosto fantastické. 

Tip na knížku do kavárny

Tak takhle to má přímo v názvu. Přečtete si o blogování a taky hlavně historky z hereckého podsvětí. Navíc to bude skvělé na fotku. Kafe s kafem.

Najdete ji na Martinusu

Ideální čtecí koutky

Klárka


Vysněný čtecí koutek je věc, o které se mi může pouze zdát... Minimálně dokud budu bydlet se sestrou v pokoji. Jedna věc je, že si to nemůžu dovolit. Další, že bych to neměla kam dát. Takže zatím pouze rozvíjím fantazii a věřit, že jednou možná.

Tuhle knihovnu jsem si vybrala, protože mi příjde moderní a prostorná. Hlavně prostorná. Potom jsem ke knihovně doladila houpací síť. Je dost možné, že je to venkovní houpací síť, ale mně se tam líbí, tak proč ne? Pod ni jsem uložila polštáře. Dodávají tak čtecímu koutku útulnou atmosféru. Dále jsem si vybrala obraz s mapou světa. Nejdřív jednoduše proto, že se mi líbil. Když se ale zamyslím tak jak s ním, tak i s knížkou bych mohla "utéct kamkoliv do světa" kdyby se mi zachtělo. A nakonec tam mám i lampu na nekonečné ponocování.



Klaudi



Já jsem začala výběrem knihovny, jelikož to je prostě základní kousek. Zaujala mne svou originalitou a taky barevným provedením. Teď vidím, že se to trošičku bije, ale co už. Dále jsem si našla křeslo, které mi prostě padlo do oka. Líbí se mi skandinávský styl, takže chlupatý polštář byl jasná volba. Doladila jsem ho dvěmi hvězdičkami, barevně sladěných do tohoto stylu. Lampa nesmí chybět, takže jsem našla tady tuto. Proč? Protože je prostě zvláštní a zase se mi hodí do stylu. Nakonec jsem našla obraz, který je prostě nádherný. Škoda jen, že moc nejde vidět.

Tak to by byly ty naše ideální místa na čtení. Všechny kusy nábytku jsme hledaly na Biano.cz. Což je internetový vyhledávač, kde najdete opravdu všechno. Od podlah, přes nábytek až po třeba takové banální věci, jakožto sítko na čaj. Vybavíte tam celou domácnost. Vše mají přehledné a rozdělené do kategorií. Takže doporučujeme Biano.cz

Padla tady také otázka jak velká by byla naše knihovna. Odpověď je jednoduchá. Měla by být tak velká, aby se do ní vešly všechny naše knihy. 

Na závěr přikládáme naše wishlisty z Martinusu třeba jen tak pro inspiraci. Od Klárky najdete tady a od Klaudie tady.

Děkujeme Bianu a Martinusu za zorganizování této skvělé akce.

A co vy a vaše čtecí koutky?





4 komentáře:

  1. Tento článek se mi moc líbí. Já nejčastěji čtu v posteli. Ve škole se číst nedá stíhat, protože se častokrát učím na následující předmět. Ještě jednou, skvělý článek :)

    OdpovědětVymazat

Četli jste tuto knihu? Podělte se o svůj názor. Každý komentář potěší!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS