Recenze: Šest vran

středa 14. března 2018

Ahoj!
Vítejte u další recenze. Na tuhle knížku jsem byla upřímně velmi zvědavá a totálně jsem si zamilovla to netradiční zpracování, které vás zaujme jako první. Netypická velikost, černé stránky a uvnitř dvě mapky. Pane jo, jak já miluju mapky v knížkách. Na druhé straně si všimnete anotace. Příběh, který nezní jako klišé. A na po třetí samotná autorka, Leigh Bardugo. Od ní známe Grišu. První díl mě zas tak neoslovil, ale mám v plánu přečíst i ten druhý. Kdybych si měla mezi těmito sériemi vybrat, tak volím Šest vran, i když se oba příběhy odehrávají ve stejném světě Grišů. O tomto prostředí se autorka více rozepisuje právě ve Světle a stínech. Nemyslím si, že musíte číst nejdříve Grišu a až pak Šest vran nebo naopak. 


Autor: Leigh Bardugo
Série: Šest vran
Originální název: Six of Crows
Žánr: dobrodružné, fantasy, young adult, 
Rok vydání u nás (v originále): 2017 (2015)
Počet stran: 384
Nakladatelství: Fragment


Děj

Seznamte se, Kaz Brekker, zloděj, který vás okrade tak, že si toho dlouhou dobu nevšimnete a také podvodník všeho druhu. Žije v přístavním městě Ketterdam, kde vzkvétá černý obchod, karty, nevěstince... Stačí mít peníze a koupíte si naprosto cokoliv. Kaz to ví, proto když dostane nabídku za neuvěřitelný obnos peněz, neodmítne. Sám se však do toho pouštět nebude. Šest vran, šest psanců. Vězeň, který touží se pomstít osobě, kterou kdysi miloval, Matthias. Jesper, jenž zoufale propadá hře v kartách, avšak výborně střílí. Syn vlivného obchodníka, Wylan. Temný přízak, kterého než  uslyšíte, je pryč, Inej. Krásná Griša Nina. A Krkavec, Kaz. Těchto šest lidí se pokusí o neuskutečnitelné, proniknout do nejstřeženějšího místa v zemi, do Ledového paláce a unést osobu, která vynalezla drogu, po které mají Grišové nepředstavitelnou moc. Čeká je nepředstavitelná cesta a neuskutečnitelný úkol.

Můj názor:

Jakmile jsem uviděla Šest vran v naší knihovně mezi novinkami, věděla jsem, že neodejdu domů s prázdnou. I když mě Griša moc nenadchla, dala jsem vranám šanci. Nelituju. V první polovině knihy se mi hlavě vířily různé negativní myšlenky, protože to sice bylo čtivé, ale ne a né mě to pohltit do děje tak, abych byla ve čtecí bublině, kdy nevím o světě. Právě tuto bublinu mi podsunuly do podvědomí názory ostatních a taková ta velechvála a já jenom prostě hmm tak kde teda jsi? Přišla. A pak mi nešly oči zvednout od knihy a věřte nebo ne, stránky ubývaly rychleji a rychleji. Žila jsem v napětí a očekávání, co se asi stane. Ano, bylo to i v první polovině, ale myslím si, že se mi chvílemi i zrychlil tep, jak to bylo napínavé. A přesně tohle chci od knih. Čtecí bublinu a rychlý tep. Zážitek, abych na to nezapomněla. Ještě teď si pamatuju děj. Takže jo, klobouk dolů. Bonusem je krásné vykreslení postav, které mi nikdo nenutil. Poznávala jsem je postupně. Šlo vidět jak jsou propracované, protože čteme z pohledu každého, jakože co kapitola, to jiná postava. Bála jsem se, že v tom budu ztrácet. Ze začátku tomu však tak bylo, ale neodradilo mě to. Ono to bylo ve fázi začítání se, takže se to po chvíli vyjasnilo. Až tuhle knížku  někde uvidíte, berte ji.

Pro koho je určená

Pro milovníky fantasy a nových světů, slov, systému. Pro ty, kteří mají rádi napětí, tajemno a hádanky. Ale své si najdou i ti, kteří hledají romatiku, i když je jí tam jenom názak. Pokud však hledáte dobrou knihu a né ztrátu času, směle do ní.




Hodnocení:

Rozjezd: 8%
Těšení na čtení: 10%
Sympatie postav: 10%
Styl psaní: 10%
Nápad: 10%
Nudné pasáže/čtivost: 9%
Popis: 10%
Předvídatelnost: 10%
Jak mě bavila: 10%
Očekávání: 10%
___________________
Celkem: 97%

Asi šlo poznat, že jsem byla z knihy velmi nadšená. Já byla nadšená už jen z toho, jak je krásná jako. Takže tak. Četli jste taky nebo se chystáte? V jaké cenové relaci se knížka pohybuje, zjistíte na Srovname.cz

4 komentáře:

  1. Mně se knížka líbila o poznání méně :D
    Ale super recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :D Jsem si jistá, že né všichni se mnou sdílejí názor. :D

      Vymazat
  2. Pěkná recenze :) Kniha se mi taky líbila, i když je pravda, že jsem od ní čekala trochu více. Vzhledem k té velké reklamě a oblíbenosti jsem myslela že to bude naprostá bomba :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. No jako, vzhledem k ostatním nejmenovaným YA knihám to bomba byla. :D

      Vymazat

Četli jste tuto knihu? Podělte se o svůj názor. Každý komentář potěší!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS