Filmová recenze: Divergence

sobota 27. února 2016

Ahoj! Já jsem ještě filmovou recenzi nepsala, ale Natka už napsala na Papírová města. Tak už aspoň vím, co tam mám vypsat. A předem vás chci upozornit, že to bude hodně dlouhá recenze, protože když já se rozpovídám (v tomhle případě rozepíšu), je to na dlouho. To vám může potvrdit dost lidí. Už teď se těším, jak dopadne moje první filmová recenze.


Tak nejdřív bych vás asi měla seznámit se systémem, který tam vládne.  I když by vám to mohla vysvětlit i Natka. Která už má Divergenci přečtenou.

Takže od základů z knihy. Je to dystopický příběh. Doufám, že už všichni ví, co je to Dystopie. Odehrává se to v Chicagu. Asi v jediném městě, které snad jako jediné zůstalo stát. A většina lidí má za to, že jsou to frakce, co je udržuje při životě.

Tak jo, je mi jasné, že ti co to neviděli nebo nečetli nemají tušení co to je. A proto začnu s vysvětlováním. Co je to frakce? Proč tam vůbec jsou? Proč Divergence a kdo je Divergent? Na to a na další otázky vám v téhle recenzi odpovím.

Takže frakce. Nevím kde začít. Je jich pět. Sečtělí, Odevzdaní, Mírumilovní, Neohrožení a Upřímní. A tomu říkají frakce. Ty by měly být v souladu. Každý občan má nárok si svou frakci vybrat, ale až si vybere není cesty zpět. Frakce před krví. Heslo, kterým se všichni řídí. Postupně vás seznámím se všemi frakcemi zvlášť.

Sečtělost
Jako nejdůležitější lidskou vlastnost berou vzdělanost a inteligenci. Jejich znak je Oko v kruhu (všechny znaky tam jsou v kruhu). A subtrakce (během Obřadu Volby) je voda. Mě přijde důležité i to, že musí nosit převážně modrou, protože si myslí, že modrá pomáhá při myšlení.
Jejich manifestum (kdo ví co to je?):

  • ‚Neznalost‘ není stupidita, ale nedostatek znalosti. A nedostatek znalosti nevyhnutelně vede k malému porozumění.
  • Nechápavost nese za následek nepropojenost mezi odlišnými lidmi.
  • Pokud se lidé navzájem nechápou a netolerují, tak nastane konflikt.
  • Znalost je jediné logické řešení, jak zabránit konfliktu.

  • Odevzdanost
    Považují za nejdůležitější vlastnost nesobeckost a bezpečí ostatních. Jsou to ti, kteří to tam řídí. Vedou všechny ostatní frakce. Znakem této frakce jsou dvě držící se ruce (jak jinak než v kruhu). Substancí při Obřadu jsou šedé kameny. Odevzdaní nosí výhradně šedou.

    Řídí se větou:
      Jestliže máme málo a chceme jen málo a jsme si všichni rovni, pak nikomu nezávidíme.



    Mírumilovnost
    Mírumilovnost byla vytvořena těmi, kteří považovali válku a boje za chybu lidstva. Lidé v této frakci věří, že nejdůležitější je mír, odpuštění, důvěra a štěstí. Znakem je strom v kruhu, překvapivě. A subtrakcí u Obřadu Volby je hlína. Členové frakce obvykle nosí červené a žluté oblečení, tj. barvy, které přinášejí štěstí. Kodex oblékání v této frakci je v porovnání s ostatními frakcemi méně přísný. Ti, co přešli ze Sečtělosti, mohou nosit své modré oblečení. Noví členové frakce čtou knihy, sbírají ovoce a zpívají písničky. Jediní umělci, kteří v Chicagu existují, pocházejí z Mírumilovnosti.


  • Mírumilovnost obviňuje konflikty, které mohou za problémy ve světě.
  • V době války tato frakce zůstává neutrální.
  • Je naprosto akceptovatelné lhát, aby člověk udržel mír.

  • Podle mně v Divergenci Mírumilovní nehrajou žádnou roli. Tam jsou tak trochu bez významní, protože se tam o nich zmíní jen málokdy.


    Upřímnost
    Frakce Upřímných byla založena těmi, kteří zavrhovali neupřímné lidské vlastnosti: klamání a faleš. Pokrytectví považují za klíčovou vadu lidské povahy, která stojí za vznikem zla a válek. Upřímní si nejvíce cení otevřenosti a jejich symbolem jsou vyvažující se váhy v kruhu. Charakteristická substance této frakce je sklo. V této frakci nosí dvoubarevné oblečení- černobílou, žádnou jinou barvu.

    Obyvatelé upřímnosti se řídí nadcházejícími zásadami:

    • být poctivý, otevřený a upřímný v projevu
    • osvobození od předsudků, čestnosti a nestrannosti
    Neohroženost
    Frakce, před krví. Jste-li odvážní, stateční a nespoutaní, patříte do Neohroženosti. Těchto vlastností si Neohrožení váží, odsuzují zbabělost, a proto se svým strachem bojují. Symbolem frakce je vyobrazení ohně v kruhu a substancí při Obřadu volby jsou rozžhavené uhlíky.
    Neohrožení provokují černým oblečením, tetováním a pearcingy. Vyhledávají vzrušení. Je jim dovoleno jezdit vlakem, do kterého naskakují za jízdy, a dělat si, co chtějí. Nejdřív se ovšem musí do frakce dostat, protože vedení si navíc z nováčků vybírá, které příjme. Třífázový výcvik zahrnuje boj, fyzické i psychické mučení. Platí heslo „Vybral sis nás. Teď si my musíme vybrat tebe.“ Nováčci spí společně v jednom pokoji a pět nejlepších si může zvolit lepší pracovní místa.

    Neohrožení věří ve:
    • statečnost, odvahu, nebojácnost
    • není třeba ticha, dobrých mravů, či pohodlného života

    Proč jsou frakce zavedeny?
    Na tuhle otázku nejspíš nemám odpověď. Tuhle pasáž si moc nepamatuju, ale zdá se mi, že to má něco společného s válkou a odlišnosti lidské povahy. Proto se tam o té povaze asi tolik mluví.

    Kdo je to Divergent?
    To je člověk, který patří do více než jedné frakce. Takže jeho mysl patří třeba do Neohroženosti, Sečtělosti a Odevzdanost (hlavní hrdinka Tris). Jenže Divergentní jsou pro systém frakcí velkou hrozbou, protože je svým způsobem narušují. Prostě jsou neovládatelní. Teď už asi chápete i to proč Divergence.

    Tak přejdeme k filmu. Děj?
    Beatris, později Tris, patřila k Odevzdaným, ale před Obřadem Volby všichni účastníci podstupují, aby se dozvěděli do jaké frakce patří jejich mysl a to by mohlo ovlivnit i jejich rozhodnutá ohledně přestupu ze své frakce, ale tam se dozví, že je Divergentní a rozhodne se pro Neohroženost. Tam se přejmenuje na Tris. A snaží se nezůstat pod čarou, aby se nedostla k Odpadlíkům. A aby toho nebylo málo začne se jí tam i někdo líbit.

    Hrají:
    Shailene Woodley- Tris Prior
    Theo James- Čtyřka
    Zoe Kravitz- Christine
    Kate Winsten- Jeanine Matthewson
    A ještě spoustu dalších...

    Je to natočeno podle knihy od Veronicy Roth

    Podle mně je to perfektně natočený film. A podle toho bude i mé hodnocení:


    92%

    Frakce před krví.
    Já volím Neohroženost, ale chtěla bych být  Divergentní...


    Trailer:


    Beating Heart. Tuhle písničku tam uslyšíte často:


    Klárka


    Žádné komentáře:

    Okomentovat

    Četli jste tuto knihu? Podělte se o svůj názor. Každý komentář potěší!

     
    FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS