Recenze: Upíří deníky- Probuzení

středa 24. srpna 2016



Autor: L. J. Smith

Série: Upíří deníky

Rok vydání v ČR, (originálu): 2009 (1991)

Vydavatel: Fragment

Počet stran: 247

Ahoj! Dneska jsem po dlouhé době dočetla knížku, tak jsem si hned sedla k počítači, ať mám ty emoce ještě v sobě...
Anotace:
Středoškolačka Elena je dívkou, po níž chlapci touží a které se dívky touží podobat. Jenže krásný a tajemný Stefan se zoufale snaží jejímu kouzlu odolat – stíhá ho temná minulost i vědomí, že jeho pomstychtivý bratr Damon je hrozbou pro každého, ke komu se Stefan přiblíží. Elena si brzy uvědomí, že se ocitla mezi dvěma bratry – a ve velkém nebezpečí.

Můj názor:
Knížka se mi líbila. Nemám ji s čím porovnat, protože jsem v minulosti nic o upírech nečetla, ale viděla jsem Twilight ságu a ta mě zaujala víc, zatím jenom ve filmové podobě, ale knížku mám pořád doma půjčenou od tety... Tahle knížka byla psána z pohledu autora, ale s emocemi vždy jedné z hlavních postav (Eleny a Stefana). Nevím jestli jste mě pochopili, ale možná to poznáte z ukázky.

O autorce:
Lisa Jane Smithová  nebo Ljane je americká autorka žijící v Bay Area v Kalifornii. LJ Smith je pseudonym. Říká, že nejšťastnější je ve svém srubu v blízkosti národního parku Point Reyes. Psala od roku 1987 do roku 1998, kdy s psaním přestala, a znovu začala až v roce 2008. Tuto pauzu si Ljane udělala z mnoha různých osobních důvodů (rakovina v rodině a následná ztráta matky). Její knihy jsou kombinací stylů pro mladé i dospělé čtenáře. Věnuje se velkému množství žánrů, které se nebojí kombinovat, včetně hororu, sci-fi/fantasy a romantiky. Jejím nejúspěšnějším dílem jsou série Night World a Vampire Diaries.

10 věcí, které byste měli o knize vědět:
  1. Kniha se odehrává ve Fell's Church.
  2. Fell's Church je ve Virginii.
  3. Hlavní postavy jsou Elena a Stefan.
  4. Bonnie a Meredith jsou Eleniny nejlepší kamarádky.
  5. Elena je královna školy.
  6. Chtěla o Stefanovi vědět co nejvíc.
  7. Stefan se ji snažil ignorovat.
  8. Stefan je upír, ale živí se převážně zvířecí krví.
  9. Má bratra Damona, který je taky upír, ale živící se krví lidskou.
10. Stefan a Damon se nenávidí.

Ukázka:
Hudba začala hrát pomalý tanec. Pořád ještě na zíral, vpíjel se do ní pohledem. Jeho oči potemněly a zdivočely touhou. Najednou měla pocit, že ji každým okamžikem prudce políbí, aniž by řekl jediné slovo. "Chtěla by sis zatančit?" zeptal se jemně. Hraju si s ohněm, s něčím, čemu nerozumím, napadlo ji najednou. A v tom si uvědomila, že je vyděšená. Srdce se jí prudce rozbušilo. Měla pocit, jako by ty zelené oči promlouvaly k něčemu v ní, co je skryto hluboko pod povrchem- a tato část jejího já na ni nyní  křičela "nebezpečí!" A jakýsi instinkt, starší než celá civilizace, ji nabádal k útěku, ba přímo k úprku.
        Ani se nepohnula.

Nejmíň oblíbené postavy:
Caroline- bývalá nejlepší kamarádka Eleny

Děj:
Elena je královna školy. Všichni ji milují, proč by ne. Je krásná a každý kluk, by si ji přál. To se však změní příchodem neznámého cizince, který na její školu přistoupí. Elena ho poprvé viděla na parkovišti před školou, kde jí těsně předtím vyčetla z ruky kamarádka Bonnie, že je setká s tmavým cizincem, který kdysi býval vysoký, ale teď už vysoký není. V tu chvíli vystoupil z  Stefan, kluk z Itálie s tmavými vlasy. Ale nevypadal Elenou okouzlen. Ani když pocházel kolem ní.

První a poslední věta:
Dneska se stalo něco hrozného.
"Damone!"

Hodnocení:
79%

Snad se vám recenze líbila a užívejte si prázdnin dokud jsou! (Taky už z nich moc nezbývá. S hledáním nejnižší ceny knížky vám pomůže Srovname.cz

♫Klárka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Četli jste tuto knihu? Podělte se o svůj názor. Každý komentář potěší!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS